Turun kirjamessut 2017

tl;dr Kävin kirjamessuilla ja ostin nipun kirjoja, jotka ehkä joskus ehdin lukea.

Turun kirjamessut ovat yhdenlainen perinne minulle. Olen tavallisesti yhtenä päivänä jonkin vuoron Animalian messupisteellä päivystämässä ja sen jälkeen kiertelen messuja tehden mielenkiintoisia löytöjä. Tämän vuoden saalis oli yhteensä 26 teosta.

1) 17 Aku Ankan taskukirjaa

Tämä läjä on ehkä näiden messujen oleellisin anti, vaikka muutkin mielenkiintoisia ovat.
Aloin lukea nelivuotiaana ja kasvoin lukemiseen taskareiden parissa. Ensimmäinen taskari ilmestyi vuonna 1970, joten kun aloin lukea, oli kirjasia jo vajaa 50 ilmestynyt. Tavoitteeni on saada hyllyyni sata ensimmäistä taskaria, ne jotka pyörivät ympärillä lapsuudessani. Numero 100 ilmestyi vuonna 1987. Jos katsoin listaani oikein, enää kolme puuttuu näiden messujen jälkeen.
Messujen taskarisaalis on komea

2) J. L. Austin, Näin tehdään sanoilla, Niin & Näin 2016

Austin (1911-60)  on puhetekoteorian klassikko. Kieli ei ole vain asioiden esittämistä, vaan myös asioiden tekemistä. Todellisuutta luodaan sanoilla ja tämän asian ymmärtämisessä Austinista voisi olla usemmillekin ihmisille jotain apua (vrt. kohu, joka syntyi kun sanomalehti päätti alkaa käyttää sukupuolittamattomia ammattinimikkeitä tekstissään). Veikkaan, että kirja on varsin ymmärrettävä ja koko tavalla suoraviivaista tykitystä, sillä se perustuu Austinin vuonna 1955 Harvardissa pitämään luentosarjaan. Luentoperustaisista kirjoista tietysti kokemukseni on suppea, mutta ainakin von Wrightin Varieties of Goodness (Hyvän muunnelmat) ja Norm and Action ovat helppolukuisia, vaikka ovatkin täynnä tiukkaa filosofiaa.
Austinista http://www.iep.utm.edu/austin/
Kirja http://www.netn.fi/nain-tehdaan-sanoilla

Deweystä ja Austinia

3) Kai Alhanen, John Deweyn kokemusfilosofia, Gaudeamus 2013

Dewey (1859-1952) on yksi amerikkalaisen pragmatismin klassikoista. Viime vuosina Dewey on jostain kumman syystä alkanut kiinnostaa minua. Ehkä pragmatismissa on jotain näennäisen suoraviivaista mikä viehättää.
Edellisiltä messuilta ostin Deweyn teokset Filosofian uudistaminen ja Julkinen toiminta ja sen ongelmat. Pianhan kasassa alkaa olla sen verran tekstejä, että saatan jopa jotain ymmärtääkin.
John Deweystä http://www.iep.utm.edu/dewey/ 
Kirja https://www.gaudeamus.fi/alhanen-john-deweyn-kokemusfilosofia/

4) Helena Telkänranta, Eläin ja ihminen. Mikä meitä yhdistää? SKS 2016

Telkänrannan (1965-) uudempi teos on eräällä tapaa pari hänen aikaisemmalle teokselleen Millaista on olla eläin?, joka käsittelee eläinten kyvykkyyksiä. Tässä teoksessa käsitellään ominaisuuksia, jotka ovat yhteisä ihmisille ja joillekin muillekin eläimille.
Telkänranta on erinomainen kirjoittaja, joka osaa muuttaa eläintutkimuksen tuottaman tiedon mukavasti luettavaan muotoon.
Telkänrannasta http://www.telkanranta.com/
Kirja https://skskirjat.pikakirjakauppa.fi/tuote/telkanranta_helena/elain_ja_ihminen_mika_meita_yhdistaa/9789522227102 
Eläinten samanlaisuuksia ja tiukkaa logiikkaa

5) Graham Priest, Logiikka, Niin & Näin 2017

Priest (1948-) on melkoisen uran logiikan parissa tehnyt filosofi. Tämä opus on logiikan perusopas, jossa on esimerkkejä ja pulmatehtäviäkin, joiden avulla lukija voi testata, onko ymmärtänyt kunkin luvun perusajatuksen. Pikaselailulla näyttää hyvältä teokselta ns. vasta-alkajille kuin myös vähän edistyneemmillekin. Vähintään hyvä kertaus jokaiselle.
Jos olet vähääkään kyllästynyt lukemaan argumentaatiovirheitä kuvailevia kirjoja, joita muuten on tullut muutamakin viime vuosina, kannattaa siirtyä logiikkaan. Sitä myöten voi ajautua matematiikan filosofiaan ja ties minne jännittävään.
Priestistä http://grahampriest.net/
Kirja http://www.netn.fi/logiikka
 

6) Karel  Čapek, R.U.R., Savukeidas 2009

Capekin (1890-1938) Rossum's Universal Robots (1920) on näytelmä, jossa ensimmäistä kertaa robotteja sanottiin roboteiksi. Heppu siis keksi sen sanan. Teos on dystooppinen kuvaus maailmasta, missä keinotekoiset työläiset kyllästyvät olemaan palvelijoita ja ottavat vallan. 
Čapekilta kannattaa lukea muutakin, Salamanterisota saa lukijan paitsi kauhistelemaan, myös hytkymään sisäisestä naurusta.
Čapekista https://fi.wikipedia.org/wiki/Karel Čapek ks. myös enganninkielinen sivu 
Kirja http://www.savukeidas.com/tuote/karel-capek-r-u-r/
 
Nippu eri alojen klassikoita

7) Mary Wollstonecraft, Naisten oikeuksien puolustus, Savukeidas 2011

Wollstonecraft (1759-97) on feministisen ajattelun klassikko, joka Naisten oikeuksien puolustuksessa (1792) esittää niinkin järkyttävän ajatuksen, että sukupuolella ei ole merkitystä moraalisessa kyvykkyydessä tai merkityksellisyydessä. Aikanaan varmasti merkille pantu teos, eikä välttämättä tämänkään asian kertaaminen olisi ihan kaikille hukkaan heitettyä aikaa.
Wollstonecraftista http://www.helsinki.fi/sukupuolentutkimus/klassikkogalleria/wollstonecraft/index.htm
Kirja http://www.savukeidas.com/tuote/mary-wollstonecraft-naisten-oikeuksien-puolustus/
ps. jos nimi tuntuu tutulta, niin syystä: hänen tyttärensä Mary meni aikanaan naimisiin Shelleyn kanssa ja kirjoitti uudella nimellään muun muassa opuksen nimeltä Frankenstein, or The Modern Prometheus

8) Karl Marx ja Friedrich Engels, Kommunistinen manifesti, Vastapaino 2016

Marx (1818-83) oli preussilaissyntyinen yhteiskuntafilosofi ja taloustietäjä, joka tuli kuuluisaksi työväen asemaa käsittelevästä talousteoriastaan. Engels (1820-95) oli saksalainen yhteiskuntafilosofi, joka teki paljon yhteistyötä Marxin kanssa. Engels myös käytännössä editoi ja julkaisi Pääoman toisen ja kolmannen osan Marxin kuoleman jälkeen.
Kommunistinen manifesti (1848) esittää tiiviisti luokkataistelun idean ja on nykyisin yksi yhteiskuntateorian klassikoista.
Marxista https://www.britannica.com/biography/Karl-Marx
Engelsistä https://www.britannica.com/biography/Friedrich-Engels
Kirja http://vastapaino.fi/kirjat/kommunistinen-manifesti/

9) Roope Kankare, Sampo Mustonen ja Jalo Niinikangas, KaMuNi 354 elämänviisautta, Enostone 2016

Kolmen seitsenluokkalaisen jantterin kokoama elämänviisauksien kirja. Selailemalla löytää hyviä ohjeita melkein tilanteeseen kuin tilanteeseen. "Useimmat voisivat, mutta harvalle tulee mieleen".
Kirja https://enostone.fi/tuote/roope-kankare-sampo-mustonen-jalo-niinikangas-kamuni-354-elamanviisautta/
Kirjamessujen randomhankinnat. Jotain sattumanvaraista kannattaa aina ottaa, niin saa uusia kokemuksia.

10) Jukka Pakkanen, Arenan kivi, Aviador 2015

Joukko lyhyitä kirjoituksia, joista en vielä osaa sanoa mitään. Olin jo lähdössä pois messuilta, kun kustantajan edustaja heittäytyi juttusille ja kauppasi minulle jotain ei-tietokirjallisuutta. Vielä kun ehtii joskus istahtaa lueskelemaan, niin hyvä.
Kirja https://www.aviador.fi/kirjat/arenan-kivi.htm

Kommentit

Suositut tekstit