tiistai 17. lokakuuta 2017

Tarton ja Lundin matkapäiväkirja, osa 1; "Verkkoyhteysharmeja"

Pieniä harmeja: verkkoyhteyksien muodostaminen ja VPN vieraissa paikoissa


Summary in English in the end.

tl;dr Käytän OpenSpark-verkkoa ja Turun yliopiston VPN-yhteyttä ollessani Villa Tammekannissa tutkijahuoneresidessissä. Win 10:n kanssa ainakin pykii, jos ei muista katkoa yhteyksiä oikeassa järjestyksessä, luulen. Saattoi tietysti olla myös jokin planeettojen konjunktio huonosti. Ongelma ratkesi kyllä. Ehkä.

Sain Turun yliopistosäätiöltä tutkijahuoneresidenssin reiluksi viikoksi Tartossa, Villa Tammekannissa. Tartosta suunta käy Lundiin konferenssiin ja sieltä omaan sänkyyn pötkölleen.

Tämä on hieman huono aloitus matkapäiväkirjalle, mutta on sikäli perusteltu, että siitä voi olla jollekulle muullekin hyötyä. Matkan tarkoitus on kuitenkin ensisijaisesti työnteko ja siinä toimivat verkkoyhteydet ovat ensiarvoisen tärkeitä. Lisäksi päivä on ollut sateinen, joten ei kamera kädessä ole viitsinyt ulkona juuri heilua.

Villa Tammekannin julkisivu. Erityisesti olen jo ihastunut tuohon katoksen köynnösseinään.

Kuva ovelta portille. Villa on puistoisella alueella ja aamulla näin kun joku ukkeli oli koiran kanssa puistossa ja koira käveli rennosti vapaana. Otus osasi pyynnöstä myös odotella rauhassa tien varressa ( on paitsi katu komealla nimellä, myös vilkas tuloväylä kaupunkiin) vuoroa tien ylitykseen. 

Talossa on langaton avoin verkko, joten on ihan järkevää käyttää VPN-yhteyttä joka tapauksessa. Välttämätöntäkin se on, jotta pääsen käsiksi yliopiston kotikansooni, missä ovat tallessa kaikki työtiedostot. Omalla läppärillä ei missään tapauksessa kannata työtiedostoja hautoa.

"Läppäri on hyvä hyville ja kaikille paha. Kone hajoaa juuri kun on melkein valmista" - vanha viidakon sanonta.

Ongelman kuvaus

 1. Ota yksi kappale Windows 10 -koneita
 2. Käytä avointa langatonta verkkoa. (Varmaan suojattukin kelpaa. Iha sama.)
 3. Muodosta VPN-yhteys. VPN-yhteyteen käytän Cisco AnyConnect -ohjelmaa.
 4. Sammuta kone.
 5. Käynnistä kone.
 6. Eipä vaan haluakaan yhdistää langattomaan verkkoon. Pinteine, mikä nyt eteen!
Luulen, että ongelma syntyi että VPN-ohjelma lukitsee jonkin resurssin, mitä verkkoyhteyden muodostamiseen tarvitaan, joten olisi pitänyt vapauttaa tuo resurssi katkaisemalla VPN ennen sammutusta. Tokihan ei olisi pitänyt olettaa, että järjestelmä osaisi asiasta itsenäisesti huolehtia. Vaan enpä ole varma, saattaa olla myös jokin astrologinen ilmiö tai Ophelia-myrskyn paikallinen vaikutus Tartossa, juuri tässä huoneessa.
Verkkopaholaisten riivaama huoneeni. Erittäin passeli työntekoon.
Sinänsä ihan se ja sama, osuiko arvaukseni oikeaan. Verkkoyhteys piti silti resetoida, jolloin homma alkoi taas toimia.

Ratkaisu 1

 1. Avaa Windows PowerShell (järjestelmänvalvoja)
  1. Avataan klikkaamalla oikealla näppäimellä sitä ikkunakuvaketta tai mikä ihmeen käynnistysvalikko onkaan. Löytyy listasta.
 2.  Kirjoita seuraavat neljä komentoa ja jokaisen jälkeen paina Enter
  1. netsh winsock reset
  2. netsh int ip reset
  3. ipconfig /release
  4. ipconfig /renew 
  5. ipconfig /flushdns
 3. Profit!
Ja työ saattaa taas jatkua, huraa!

Ratkaisu 2

[edit samana iltana] Mutta sitten illalla ongelma ottikin toistuakseen. Katselin UTUPS:n videoita sängyllä pötkötellen ja kun lopetin, meni kone jonkin ajan kuluttua virransäästölle, kun ei ollut virtaletkussa kiinni. Ja eihän tuo kikka enää suvainnut toimia. Pöh.

Sitten ei kun toisella laitteella etsimään hätään ohjetta. Lopulta Microsoftin ohjesivulta löytyi ohje "Network resetin" tekemiseen. Tämä ratkaisi probleemin tällä kertaa.
Eli: ihan valikoista otetaan Asetukset - Verkko ja internet - Tila. Tältä sivulta löytyy ihan alimpana "Verkon määritys uudelleen". Siitä vaan valitsemaan ja kone käynnistelee jonkin ajan kuluttua itsensä ja kas kummaa, taas ollaan kirjottelemassa nettiin.
[/edit]

Linkki ohjetiedostoon https://support.microsoft.com/fi-fi/help/10741/windows-10-fix-network-connection-issues Resetti on ohjeista viimeinen.


ps. Mikähän siinä on, että linjuriasemien ympäristöt tuppaavat olemaan aika ankeita. Melkein jokaisella asemalla jossain suunnassa on synkkää, vähän kuin Kouvolaan katsoisi.
Tallinna bussijaam. Etupihan puolelta ihan kivan näköistä, mutta laitureiden suunnassa kouvolismia.

 Summary in English

If OpenSpark or some other wireless LAN does not connect, try resetting the networking thingies in your computer. For me this happened with WIN 10 + OpenSpark + Cisco AnyConnect + utu VPN. This problem might have something to do with Cisco AnyConnect and windows sleep mode, or shutting down the computer while VPN is still connected.

Solution 1 (worked the first time)
 1. netsh winsock reset
 2. netsh int ip reset
 3. ipconfig /release
 4. ipconfig /renew 
 5. ipconfig /flushdns
 6. Profit!
Solution 2 (hopefully works in the future also)
 1. Select Settings
 2. Network and internet
 3. Status
 4. Network reset
 5. Profit! (I hope...)
Microsoft instructions, reset is the last instruction https://support.microsoft.com/en-us/help/10741/windows-10-fix-network-connection-issues

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti