torstai 19. lokakuuta 2017

Tarton ja Lundin matkapäiväkirja, osa 3; "Nurinkurin kahvila ja katutaidetta"

tl;dr Kävin syömässä Pahupidi kohvikissa ja tallustelin katuja.

Sain Turun yliopistosäätiöltä tutkijahuoneresidenssin reiluksi viikoksi Tartossa, Villa Tammekannissa. Tartosta suunta käy Lundiin konferenssiin ja sieltä omaan sänkyyn pötkölleen.

Tänään oli erittäin aurinkoinen päivä, mistä käytin muutaman tunnin jälleen tallustellen pitkin katuja. Työn osalta homma sujuu mukavasti. Tietysti tässä vaiheessa kun on viikko esitelmään, alkaa tulla lisää ideoita ja asioita, joita tekisi mieli selittää, mutta eihän siihen kovin paljoa mahdu. Nyt mielessäni on pyörinyt, miten selitän, mitä "ryhmä" tarkoittaa.

Aamulla sain yhden oravan vihaiseksi kun aloin höpöttää sille. Sellaista hännänhuisketta ja säksätystä ei ole hetkeen nähty. Kuin työhönsä tympääntynyt siivooja oli hän.

Nurinkurin kahvila

Osoitteessa Gildi 3 sijaitsee Pahupidi kohvik, jonka voi siis suomentaa Nurinkurin kahvilaksi. Paikan löytää helposti, kun menee yliopiston päärakennuksen eteen seisomaan selkä pylväikköön päin ja katsoo etuvasemmalle. Se risteys on Gildi.

Kun seistä tenottaa tällä tavalla, silmät sojottavat kutakuinkin oikeaan suuntaan, jos hakee Gildiä.  Kuva on edellispäivältä kun oli pilvisempää.

Jos tulee toisesta suunnasta, niin Rüütlin ja Gildin kulman saattaa erottaa siitä, että risteyksessä on houkutteleva mainos. Tai siitä, että ollaan kävelykadulla.
Pahupidissa saa vegaanista ja gluteenitonta sapuskaa erikseen kysymättä.
Ja ruokahan on toki edullista, lounas 3,50 ja jälkkäri 2,50 + taas se kahden euron kahvi. Tuohon kahviasiaan täytyy muuten lisätä, että täällä en ole nähnyt yhtään termaria kahviloissa, enkä edes kahvipannuja. Joka paikassa, missä olen käynyt pavut jauhetaan siinä samassa ja masiina tekee kohvi.
Paikka on rauhallinen ja sovelias lukemiseen. Suosittelen!
Ruokana oli maustettua riisiä, jonkinlaista tomaattipaprikakastiketta ja ihme palloja. Hyvää oli.
Järkkäriksi lime-avokadotorttua ja iso kahvi. Tiskillä luki laimi-avokaado ja pöljänä kysyin, että mitä laimi meinaa. Öhö öhö, että saattaa ihminen olla pölö, vaikka osaa englantiakin.

Katutaidetta 

Tartto on täynnä taidetta, siis ihan täynnä, käännäpä katse mihin vain niin siinä sitä on. Kuin hirvikärpäsiä Lapissa on täällä taidetta. Tai siis itikoita on Lapissa. Eihän siellä ole hirviäkään. Etelän riesa ovat nuo paholaisen eläimet.
Villa Tammekannilta pääsee kätevästi Tähtverelle kun ylittää F. R. Kreutzwaldi ja Laulupoe puiesteen ja painelee pitkiä portaita alas. Edward von Lõngus on kuvan tehneen taitelijan pesudonyymi. Kaverin tekoja on useampia täällä.
Tähtverellä joku on laittanut muistopatsaan koiralleen. Riku 2002-2007 oli varmasti tärkeä kumppani.
Tässä sen näkee, että taidetta on joka puolella. Vasta eilen kuljin tuota katua, mutta nämä kaksi jäivät vallan huomaamatta. Tuosta jos vielä kulkee, niin varmaan löytyy lisääkin.

Kroonuaialla löytyy mielenkiintoinen kuva seinässä ja hyvin värikäs talo. En kehdannut suoraan talon edestä kuvata, mutta jos pääset käymään Tartossa, kannattaa vilkaista. Googlen katukuvassa talo ei vielä ole värikäs, mutta kuva löytyy. Se on lähellä 0a:n risteystä.
Kyllä. Se on kadun nimi.
Nolla aalta löytyy tosi komea seinä. Olisikohan tuossa jotain vapaasti käännettynä "Kun ovetkin menevät jo nukkumaan, voit kai sinäkin antautua" ja alkukirjaimista "heinäkuun vesi", mikä jää minulle mysteeriksi. Kyltti "Rahu 5" on "Rauha 5".
Samalla seinällä löytyy kehotus rakastaa tai rakastella.
Nämä edelliset ovat aivan Yliopistollisen kasvipuutarhan vieressä. Sieltäkin otin kuvia, mutta laitan ne toiseen postaukseen.

Katutaidetta keskustassa


Aivan Pahupidi kohvikin vieressä löytyy lisää kuvia. Samalla pienellä aukiolla tai parkkisyvennyksessä on mielenkiintoista katseltavaa.

Tämä on jokimaisema. Veneitä, silta ja kaupungin taloja.
"Koit Toome näkee kun kuseksit siihen". Koit Toome laulaja ja musikaalinäyttelijä. Ilmeisesti tuo pari askelta alas on erittäin houkutteleva paikka kännikusemiseen.
Edellisen vieressä on tyytyväinen kissa. "Tuoksuupa hyvältä".
Toinenkin tyytyväinen kissa saman nurkkauksen toisella seinällä.
"Olet mitä teet" voisi olla suomennos. Mörkö tai mikä jännä siinä vieressä kovin hymyilee.

"Irtisanottu" tai ehkä jopa "tarpeeton" taitaa myös olla Edward von Lõngusin työ. Tämä sijaitsee Kompaniilla aivan pääkirjaston vieressä.
Aivan toisella puolen kaupunkia, Lossin yläpäässä on myös Edward von Lõngusin teos. "Kannahabe ja nõiakütt" eli "Ganjaparta ja noidanmetsästäjä". Venäjää en ymmärrä vähääkään, eli en voi ymmärtää tuota purkkiakaan. Purkki ei kai kuulu alkuperäiseen.

Loppukevennys

Lopuksi vielä tältä päivältä kevennyksenä tälleen suomalaisittain öhö öhö ja tirskumista kun on hassu nimi kadulla.
Tässä jos pyörisi humalaspäiten, niin varmaankin Koit Toome taas näkisi kummia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti