2D CAD opettelua LibreCAD-ohjelmistolla

tl;dr Koska asun vanhassa talossa, josta ei ole juuri mitään pohjakuvia, opettelin 2D CAD piirtämistä. Tämä ei ole ohje tai opas. Ihan vaan haluan päteä, että tällaistakin osaan.

Asun vanhassa talossa. Talo on rakennettu noin 1905-07 alueella, joka tuli osaksi Turkua sotien jälkeen. Taloyhtiöksi tämä on muuttunut 1954. Saattaa arvata, että mitään alkuperäisiä rakennuspiirustuksia ei löydy. Eikä pahemmin muitakaan dokumentteja.Tähän mennessä olen löytänyt yhden paperin, johon on piirretty summittaisesti koko kerros yhdelle A4:lle. Asuntokohtaisia dokumentteja ei tästä kämpästä ole oikein mitään.

Tämän vuoksi otin puhdehommakseni opetella piirtämistä. Latasin vapaasti saatavilla olevan 2D CAD ohjelman, LibreCADin ja aloin opetella. Perustoiminnot, käytännössä siis ne mitä tämän kirjoitelman kuvissa on käytetty, oppii parissa päivässä. Kuvat ovat osin puutteellisia, eivätkä todellakaan millilleen. Tavallisella mittanauhalla mittailin. Lisäksi kuvista poiketen tuskin yksikään seinä tässä asunnossa on ihan suora.

LibreCADin ohjelmaikkuna
Tässä kuvassa on LibreCAD ohjelmaikkuna, jossa näkyvissä ovat kaikki eri tasot. Käyttökelpoisia suunnitelma- tai pällistelykuvia voi ottaa piilottamalla tarpeettomat tasot.

Koska käyttämässäni LibreCADin versiossa kuvaksi vienti ei toimi odotetulla tavalla, olen tehnyt niin, että kuva on viety ensin PDF:ksi ja siitä olen tätä blogia varten leikannut kuvan. Kuvaviennissä viivojen paksuudet eivät skaalaudu.

Tätä kuvaa voisi käyttää vaikka asuntoa myydessä. Näkyvillä ovat kiinteät kalusteet, valopisteet ja töpselit. Lisäksi pisteviivoilla on merkattu suurimpia roinia, kuten sänky, pöydät ja Kissan hiekkalaatikko.

Tärkeänä pontimena näiden piirrosten tekemiseen on taloyhtiöön vuodelle 2023 kaavailtu putkistoremontti. Nykyiset putket ovat jostain ehkä 50-luvulta, joten niiden remppa alkaa olla varsin ajankohtainen. Alla on kaksi kuvaa siitä, miten erityisesti keittiö ja paskio voisivat siinä yhteydessä modernisoitua.

Kuvasta huomaa, että olen ajatellut laittaa keittiön vähän toiminnallisemmaksi ja vessaan lopultakin myös suihkun. Olisihan se kiva päästä suihkuun joskus omassakin kotona.

Tässä kuvassa näkyy vesiputkien ja viemärin suunniteltu kulku vähän paremmin kuin mustavalkoisessa kuvassa. Huomaa myös, että sähköjohdotus on oudon näköinen. Tämä johtuu siitä, että näkyvillä ovat vain uudistuvat johdotukset. Olemassaolevat ja säilyvät johdotukset on piilotettu.

Käyttämäni osakirjastot

Sähkökojeet, suihkun ja viemärikaivot piirsin itse, kun en löytänyt. Voit ladata itsellesi zipin (CC BY-SA 4.0).


Lähteitä

Piirrosmerkkien, johdotusten jne. ohjeina käytin seuraavia lähteitä, jotka löytyivät hakukoneen avulla.


Lisäksi kirjastot ovat väärällään sähköpiirustus- ja rakennustieto- ja CAD-oppaita, mutta kun kaikki kirjastot olivat kiinni, en niihin päässyt käsiksi.

LibreCAD lataus ja esittely https://librecad.org/

LibrCAD dokumentaatio englanniksi. Ohjetiedostot ovat siirtymässä yyteen wikiin, (vanha wiki https://wiki.librecad.org/index.php?title=Main_Page)
Uusi wiki, joka tulee olemaan ns. virallinen ohjeistus https://dokuwiki.librecad.org/doku.php

Lisäksi katsoin Youtubesta joukon ohjevideoita, joiden tekijät eivät olleet suunnitelleet sanomisiaan, vaan harhailivat puheessaan.


Kommentit

Suositut tekstit