Ihmisenä ympäristössä - syksyn 2020 kurssi

tl;dr Syksyllä 2020 opetan Auralan ja Kaarinan kansalaisopistoissa ympäristöfilosofian kurssin. Kurssi on monipuolinen.

Kurssi perustuu syksyllä 2019 Auralan kansalaisopistossa opettamani Ympäristö ja luonto – filosofinen keskustelu kokemuksille. Teemojensa puolesta kurssi on lähestulkoon sama kuin syksyn kurssi, mutta ajankäyttöön olen tehnyt olennaisia muutoksia. Lisäksi luentojen asiasisältö on laajempi. Tapaamiset ovat kestoltaan lyhyempiä ja luento-osuudet ovat keskusteluista erillisiä. Luentokerroilla toki myös keskustellaan, mutta niiden pääpaino on aiheen ja oheisaineiston esittelyssä keskustelujen pohjustukseksi.

Kurssilla on kahdeksan luentoa ja neljä keskustelutapaamista. Keskusteluissa syvennytään luennoilla annettujen kotitehtävien avulla miettimään omaa suhdettamme muuhun luontoon. Kotitehtäviksi luetaan esimerkiksi lyhyehkö teksti, tai kuunnellaan radio-ohjelma, tai molemmat. Huomiota kiinnitetään paitsi aiheen käsittelyyn, myös keskustelun käytäntöihin. Miten asioista puhutaan ja miten toista kuunnellaan. Tavoitteena on hedelmällinen keskustelu, joka auttaa käsittelemään hankalaltakin tuntuvia aiheita myös jatkossa.

Muutama luento voidaan toteuttaa etäyhteydellä. Seuraavaan kulkutautieristykseen on helpompi sopeutua, kun eristysajan työskentelymenetelmät ovat jo jossain määrin tuttuja.

Kurssilla pohditaan muun muassa sitä, miksi tämä kuva on epäonnistunut ja mitä se silti onnistuu esittämään.

Kurssin sisältö

Tämä ympäristöfilosofian kurssi ei ole pelkästään ympäristöetiikkaa, vaan yhdistelmä erilaisia filosofian osa-alueita. Ainakin ympäristöestetiikan, mielenfilosofian, tietoteorian, oikeusfilosofian ja yhteiskuntafilosofian aiheita pomppaa esiin kurssin aikana.

Kurssilla pohditaan ainakin: Mitä filosofisia kysymyksiä ympäristöön ja luontoon liittyy, ja mikä on meidän roolimme luonnossa. Mitä tarkoittavat sellaiset asiat kuin arvo, kokemus, luonnollisuus, tietoisuus, oikeudenmukaisuus, vastuu tai ympäristö? Miten luontoon tulisi suhtautua, ja onko koko kysymyskään mielekäs? Miten yhteinen päätöksenteko on mahdollista, kun näkemyserot ovat kovin suuria?

Luentorunko:

Sisältö Aurala Kaarina
Luento
Johdanto: Kurssin esittely ja ympäristön erilainen ilmeneminen erilaisista näkökulmista.
16.9.
18.9.
Keskustelu

23.9.
25.9.
Luento Ympäristön kokeva olio. Tietoisuus meissä ja muissa eläimissä. Tätä aihetta käsittelin aikaisemmin Totuus ja tolkku -filosofiakerhossa.
30.9.
2.10.
Luento Luonnon ja ympäristön ero. Tämä ero on väitöshankkeeni kannalta keskeinen asia ja olen jutellut siitä yliopistolla mielenfilosofian kurssilla.
Kokijan ja ympäristön kaksisuuntainen suhde. Tästä kaksisuuntaisuudesta puhun myös koordinoimassani ympäristöfilosofiasarjassa syksyllä 2020.
7.10.
9.10.
Keskustelu

14.10.
16.10.
Luento Arvokäsitykset. Erilaisten ympäristökokemusten taustalla oleva käsitys maailmasta. Käsitellään muun muassa empatian kehiä ja ympäristöfilosofisia teorioita suhteessa yksilö- ja yhteisökeskeisyyteen ja -lähtöisyyteen.
21.10.
23.10.
Luento Oikeudenmukaisuus ja väärin tekemisen houkutus. Puhumme muun muassa näkymättömäksi tekevästä sormuksesta ja siitä saisiko tai pitäisikö sitä käyttää.
28.10.
30.10.
Keskustelu

4.11.
6.11.
Luento Ympäristöliikkeen mahdollisuudesta. Miten yhteistoiminta eroavista käsityksistä huolimatta voi olla mahdollista? Esittelen muun muassa Arne Næssin syväekologisen liikkeen mallin. Hieman myös ympäristöliikkeiden historiasta.
11.11.
13.11.
Luento Tulevaisuus. Miten ympäristökriisi ratkaistaan ja miten sen jälkeinen maailma järjestetään? Jatketaan ympäristöliikkeiden historiasta ja uusista mielenkiintoisista liikkeistä.
18.11.
21.11.
Keskustelu

25.11.
27.11.
Luento Kurssin päättäminen: Keskustelun läpikäynti ja kurssin teemojen yhteenveto.
2.12.
4.12.

Kurssiaineistot

Tulen antamaan opiskelijoille kotitehtäväaineistoja, jotka ovat vapaasti internetistä saatavia. Aineistot ovat pääasiassa kolumneja, uutisointeja tai radion asiaohjelmia. Linkitän ne myös tähän.

Lisäksi annan listan niistä aineistoista, joita käytän luentojen valmistelussa. Lisäaineistojen avulla aiheisiin voi syventyä enemmän. Aineistot lisäilen sitä mukaa, kun luennot valmistuvat.

Luentodioja en jakele.

Kurssin työmäärä

Kurssi koostuu kahdeksasta 90 minuutin luennosta ja neljästä 90 minuutin keskustelutapaamisesta. Pituus on siis 24 oppituntia.

Oppituntimäärä ei kuitenkaan ole sama kuin työmäärä. Kannattaa varautua, että todellinen työmäärä on noin kaksinkertainen. Joka viikolla menee helposti muutama tunti lueskeluun ja muuhun itsenäiseen perehtymiseen ja muistiinpanojen läpikäymiseen.

Ilmoittautuminen ja hinnat

Auralan kansalaisopiston (Satakunnantie 10) ilmoittautuminen alkaa jo 26.5. Kurssin perushinta on 76 euroa, mutta Aurala myöntää erilaisia alennuksia. Pienituloisen stipendiä, joka oikeuttaa 50 % alennukseen kurssihinnasta voi anoa vapaamuotoisella viestillä opiston rehtorilta.

Kaarinan kansalaisopiston (Valkeavuoren koulu, Voivalantie 7) ilmoittautuminen alkaa 28.8. Kurssin hinta on 36 euroa. Joihinkin kursseihin voi saada myös opintosetelin. Setelimahdollisuudesta voi kysyä opiston kansilasta.
 

Kommentit

Suositut tekstit