tiistai 24. lokakuuta 2017

Tarton ja Lundin matkapäiväkirja, osa 6: "Filosofien lymypaikat ja hyvästit Tartolle"

tl;dr Jatkan tänään matkaa. Yliopistolla en käynyt, paitsi kahvilassa.

Sain Turun yliopistosäätiöltä tutkijahuoneresidenssin reiluksi viikoksi Tartossa, Villa Tammekannissa. Tartosta suunta käy Lundiin konferenssiin ja sieltä omaan sänkyyn pötkölleen.

Tarton yliopisto

Eilisessä postauksessa jo kävin vähän lävitse yliopiston historiaa. Tähän laitan muutaman kuvan yliopiston rakennuksista. Näin turkulaisena vähän käy kateeksi, kun täällä nuo talot ovat nimpal kommioi.

Yliopiston päärakennus. Universitas Tartuensis, mahtaako olla "Tartu ensin universtaalla".

Päärakennuksen nurkalla, edellisen kuvan vasemmasta reunasta, löytyy humanistillinen tiedekunta. Ymmärtääkseni täällä lymyilevät myös paikalliset filosofit. Yliopiston päärakennus on tämän kuvan vasemman reunan vieressä.
Erona Turun ja Tarton yliopistojen välillä on myös, että täällä filosofit ovat humanisteja, kun Turussa me olemme yhteiskuntatieteilijöitä. Joskus on naurattanut, että Turussa filosofit opiskelevat yhteiskutatieteellisessä ja heistä tule valtiotieteen maistereita. Ei mitään linjaa.
Yhteiskutatieteellinen tiedekunta löytyy sieltä mäeltä Enkelten ja Paholaisensillan välillä. Jos tämä olisi Turku, myös filosofit, eivätkä vain biologit ja sen sellaiset, joutuisivat jumppaamaan mäkeä ylös.
Missään näistä yliopiston rakennuksista en käynyt tällä reissulla sisällä. Täytyy yrittää seuraavalla kerralla käydessä sopia jotain tapaamisia.

Yliopiston kahvila.

Sentään kävin kahvilla yliopiston kahvilassa. Vaikea tuota kokemusta on vastenmieliseksi väittää. 
Yliopiston kahvila löytyy heti päärekennuksen vieressä. Myös jatsiklubi on siellä.
Istuin ja lueskelin ikkunan ääressä. Jotenkin tästä ikkunasta on mukavampi vilkuilla kuin Macchiavellin klasista.
Kahvilassa on myös flyygeli, paksu vieraskirja ja lystikäs "His Masters Voice"-gramofoni.

Ja lopuksi hyvästit, toistaiseksi


Tämä on ollut erinomainen viikko. Tällaista kulttuuriähkyä en olekaan pitkiin aikoihin kokenut, vaikka en käynyt edes missään gallerioissa tai museoissa. Pelkkä kaduilla käveleminen riittää kokemukseksi. Todella paljon jäi näkemättä, enkä näihin kirjoituksiinkaan laittanut kuin pienen osan näkemästäni.
Myös työn osalta viikko on ollut ansiokas. Sain tehtyä sen, mitä aioinkin. Yllättäen pystyin työskentelemään täällä jopa paremmin kuin työhuoneella. Ei arvaisi siihen nähden, että myös kaupunki on nähtävänä.
Tältä näytti pihasta puistoon kun saavuin 16.10.
Nyt 24.10. syksy on päässyt jo pidemmälle. Todella mahtava aika vierailla täällä.
Tänään iltapäivällä matka jatkuu ensin Valgaan, missä yövyn veljeni luona ja seuraavana aamuna linjurilla Riikaan, mistä lennän Kööpenhaminaan. Tai lentokone lentää, minä vain istun kyydissä. Samana iltana hurautan Kööpinhaminasta junalla Lundiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti