Joensuu: kalmojen kaupunki

tl;dr Kävin Joensuussa kansainvälisessä seminaarissa yliopistolla. Puolikarmiva kalmisto oli talon aulassa. Muuten kaupunki oli jälleen kaunis ja luminen.

Joensuun yliopistolla järjestettiin kansainvälinen Science & Activism -seminaari, jossa kävin puhumassa aktaeemisesta työstä aktivismin jatkeena. Englanninkielinen esitelmäni löytyy tapahtuman tiedoista, jos haluat sellaista lueskella. Tapahtuma oli yliopiston Natura-rakennuksessa, jossa ilmisesti harrastetaan luonnontieteitä, erityisesti jotain luonnon tutkimiseen liittyvää.

Ruumisnäyttely


Talon aulassa on eräänlainen luonnontieteellinen museo, joka tällaisen eläimiä sympatiseeraavan ituhipin silmin näyttää varsin groteskilta. Eikä vaikutelmaa mitenkään vähentänyt, että kalmovitriinien vieressä on opiskelijaravintola, aivan välittömässä yhteydessä siis.



Tällaisilla kokoelmilla on varmasti oma arvonsa eläimistön tutuksi tekemisessä, mutta ehkä niistä on silti aika jo ajanut ohitse. Kokoelmia keräiltiin ahkerasti 1800-luvulla ja pitkälti vielä 1900-luvullakin.

Siiliperhe epäluonnollisessa tilassaan.


Hyvä aiheeseen liittyvä äänikirja löytyy Areenasta. Akseli Gallen-Kallelan Afrikkakirja kertoo Gallen-Kallelan safarimatkoista Afrikassa. Taiteilija muutamaan otteeseen kertoo, kuinka jatkuva eläinten silmitön tappaminen alkaa jo tehdä pahaa, mutta silti hän jatkaa. Ilmeisesti noihin aikoin Afrikassa olemiseen kuului ampua kaikki mikä liikkuu.

Hylje ei saata ymmärtää kuinka tuli joutuneeksi lasikoppiin.

Kauneutta kaupungilla


Yövyin jälleen Finnhostellilla lähellä yliopistoa (ja kirjastoa ja about kaikkea, ei Joensuu nyt niin iso kaupunki ole) ja hostellin vieressä on lukion ja kansalaisopiston rakennus. Rakennuksen seinää koristavat vaihtuvaväriset valot. Sinänsä en valosaastetta kannata, mutta jos sitä on pakko olla, niin on ansioksi, että on edes nättiä.



Iltakävelyllä lähdin etsimään vähän iltapalaa ja samalla poikkesin Kirkkokadun toisessa päässä. Edelliskerralla otin kuvan "tässä päässä" olevasta normikirkosta. Nyt kävin kuvaamassa kadun toisessa päässä olevan ortodoksisen kirkon.

Ortodoksikirkko Kirkkokadun "toisessa päässä".

Toivottavasti joskus tarjoutuu tilaisuus tehdä työreissu Joensuuhun lämpösten ja valoisten aikaan. Vaikka eipä näitä katuja ja rakennelmia rumiksi viitsi sanoa näin lumenkaan keskellä.

Kirkkokadun koivukuja olisi kiva nähdä kesällä.

Ja vähän harmitustakin kaupungilla


Edellisellä kerralla käydessäni poikkesin Laiturissa kahvilla ennen poistumistani. No nythän Laiturin rakennus on kuta kuinkin purettu pois. Viimeisiä olivat silppuamassa.

Tässä oli kulttuurikahvila. Joku grynderi ja kuvainraastaja on nyt varmasti hieman onnellisempi.

Kiitos Joensuu jälleen mukavista hetkistä.


Kommentit

Suositut tekstit