Taloyhtiöön nykyaikainen jätehuolto

tl;dr Aloimme yhtiössämme lajitella jätejakeet monipuolisesti. Yli jääneestä vanhasta roskiksesta tein lehtikompostin.

Taloyhtiössämme päätettiin nykyaikaistaa jätteiden lajittelu. Vanhassa tilanteessa oli suuri polttokelpoisen jätteen astia ja sen lisäksi lasi-, metalli- ja paperiastia. Biojätteitä varten on ollut kompostori jo useita vuosia.

Uuteen tilanteeseen valitsimme niin, että lajittelemme lisäksi muovin ja kartongin. Tämä luonnollisesti pienentää polttokelpoiseen päätyvän jätteen määrää, joten astiakin voi olla sopusuhtaisen kokoinen.
Uusi jäteastiarivistömme. Harmittaa, että tuon yhden tarran laittoivat vinoon.
Paperiastia pihastamme poistui kokonaan. Poistuminen johtuu siitä, että paperia ei kerta kaikkiaan kerry juuri lainkaan. Puolivuosittain on yhtiön auto käynyt kolisuttelemassa lähes tyhjää laatikkoa pihassa. Vaikka noiden ajojen logistiikka onkin hiottu melko äärimmilleen, ei pihatien mittaa juuri kannata ajaa niiden muutamien paperilippujen vuoksi. Menee se ekologinen hyöty vallan hukkaan. Paperit kerätään pussiin vajaan ja ajoittain vippastaan parinsadan metrin päässä olevaan yhteiskeräysastiaan.

Hienoahan tässä on tietysti myös se, että jätehuollon hinta ei nouse tällä järjestelyllä lainkaan, pikemmin laskee hieman. Polttokelpoinen on nimittäin kallein kerättävä jae, muovit ja kartongit ovat hinnaltaan alle puolet polttokelpoisen keräys- ja käsittelymaksuista. Suurin taloudellinen hyöty tulee kuitenkin vuokra-astioista luopumisesta.

Vanhalle astialle uusi elämä

Lähestulkoon ongelmaksi muodostui vanha polttokelpoisen jätteen astia, joka oli yhtiön oma jo entuudestaan.
Vanha polttokelpoisen jätteen astia. Ei käy koristeesta.
Tällaisia astioita ei kukaan enää halua muuten kuin joihinkin kellareihin piiloon. Ja käytännössä ainoa tapa hankkiutua eroon astiasta olisivat jotkin sosiaalisen median palstat. Ja siihen "yv, av, mitkä mitat? onko ton värinen?, mahtuuko meidän hissiin?" -helvettiin en kyllä itseäni sotke.
Eikä 600 litrainen harmaa möhkö mikään koristekaan oikein ole, joten jollain tavalla siitä pitää eroon päästä. Ja iskikin kunnollinen ajatus päähän. Lehtikomposti.

Roskiksesta kuoriutui lehtikomposti.
Astiasta kansi irti, laatikko ympäri ja renkaat pois. Sitten vain pistosahalla pohja auki ja reikäterällä erikokoisia reikiä kylkiin. Aikaa saa tuhrattua jonkin puolitoista tuntia suunnitteluineen.

Kelpaa vaskitsojen luikerrella lehtikasassa. Maisemaan sopivaksi tuon saa maalaamalla. Karhentaa pinnan hiekkapaperilla pyyhkäisten ja vetää jonkin ulkomaalin pintaan. Ei välttämättä haittaa käyttää tartuntapohjamaalia, jos sellaista sattuu olemaan.

Kommentit

Suositut tekstit