maanantai 4. huhtikuuta 2016

Eläimet ja syrjintä

Kirjoitin pro gradu -tutkielman, jonka otsikko on "Lajiin perustuva syrjintä". Tutkielmassa esittelen syrjinnän, sen vääryyden ja vieläpä kattavan määritelmän. Lisäksi tutkielmasta käy selväksi, että eläimet ovat syrjittyjä suhteessa ihmiseen sekä myös toisiinsa. Yhtenä erityisenä eläinten syrjintää tukevana asiana käsittelen lajipuhetta, eli eläinten ajattelua ensisijaisesti lajinsa edustajina, eikä yksilöinä.

Näitä heppuja ei kohdella pelkästään lajinsa edustajina. Mutka ja Silmu itse asiassa määräävät hyvin paljon siitä, miten tässä taloudessa elellään.

Työn abstrakti.
Syrjintä on syrjittävän epäedullista, epäoikeutettua kohtelua. Syrjinnän vääryys on, että se aiheuttaa syrjitylle haittaa asettamalla tämän huonompaan asemaan kuin mihin tämä kuuluisi, jos ei olisi syrjitty. Yksilön moraalisen arvon epäkunnioitus tuottaa yksilölle suhteellisen haitan niihin verrattuna, joiden arvoa kunnioitetaan niin kuin oikeudenmukaisuus edellyttäisi.
Eläimet ovat syrjittyjä ihmiskeskeisin perustein, eivätkä nämä ihmiskeskeiset perusteet  ole moraalisesti kestäviä. Perustelut ovat joko määritelmällisiä, tai muuten mahdottomia todentaa, tai eivät kykene erottelemaan ihmisiä muista eläimistä.
Yksi syrjintää tukeva asia on lajiajattelu, joka on tuttua ekologiasta ja holistisista ympäristöfilosofisista näkemyksistä. Lajiajattelussa eläimiä kohdellaan ensisijaisesti lajinsa edustajina ja näiden yksilöllisyys ohitetaan. Laji epämääräisenä, mutta määräävänä ryhmittelynä kätkee yksilöihin kohdistuvan syrjinnän.

Työ luettavaksi: Klik klik vaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti