sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Stop reading it degu!

Stop reading it degu.
You don't understand metaphysics.
You are a degu.


Jyrkkä lukee Michael J. Louxin Metaphysics-kirjaa. Mielenkiintoinen kirja, josta erityisesti jäi mieleen, miten mielenkiintoinen asia aika on. Vuonna 2010 kirjoitin muistiinpanoihini seuraavaa:


"Metafysiikka on sitä hard core filosofiaa, mitä normaali ihminen ymmärtää filosofialla, jotain mystistä parta väpättäen kirjoitettua, jota ei edes ole tarkoitus ymmärtää. Käsitys ei mielestäni ole täysin väärässä, kysymykset ovat vaikeita ja kuten Louxkin johdannossa mainitsee, niitä on käsitelty jo 2000 vuotta. Tämä ei voi olla tuottamatta jonkinasteista uskottavuusongelmaa filosofien ammattikuntaa kohtaan; miten voidaan sanoa tieteeksi jotain joka ei kahdessa vuosituhannessa saa aikaiseksi vastausta edes kysymykseen: ”mitä on aine?”
Tästä huolimatta metafysiikka on oudolla tavalla kiehtovaa. Metafysiikan kysymykset ovat filosofian kysymyksiä juuri siksi, että niille ei ole olemassa oikeaa vastausta. Jos kysymyksiin olisi vastaus, niiden tarkastelu olisi jonkin uuden tieteenalan tehtävä. Ainakin fysiikka, astronomia, psykologia sekä ehkä myös sosiologia käsittelevät aiheita, jotka ovat joskus olleet nimenomaisesti filosofien harrasteita.
Kirjassa erityinen mielenkiintoni kohdistuu ajan luonteeseen ja partikulaarin ajalliseen pysyvyyteen, koska ajasta tiedetään kovin vähän. Nykyisin lähes yllättäen kuitenkin kvanttifyysikoilla on jotain järkevää sanottavaa siihen, mitä aika voisi olla. Yllättävältä tämä tuntuu, koska kvanttifysiikka jos mikä on sanakirjassa ”eksakti tiede”-otsikon alla, toisin kuin metafysiikka. Jännittävää tämä on, koska jos tietäisimme mitä aika on oikeasti, olisi tieteellä lisäeväitä vanhaan vapaan tahdon ongelmaan ja äärettömyyden problematiikkaan. Tämä antaa jotain uskoa siihen, että muihinkin mahdottomiin kysymyksiin voisi ehkä olla olemassa vastaus, vaikka ehkä kiertotietä.
Aiheesta tuli taannoin televisiossa Brian Coxin dokumenttielokuva, joka voi olla hyvä ja ainakin viihdyttävä lähtöreferenssi asiasta kiinnostuvalle [Ohjelma tuli YLE 1 kanavalta. BBC:n infosivu ohjelmasta http://www.bbc.co.uk/programmes/b00fyl5z]."

BBC:n sivuilta ei tätä kirjoitettaessa saanut ohjelmaa katseltavaksi, mutta ei niin yllättäen Youtubesta kuitenkin löytyi jonkun sinne lataama versio ohjelmasta, mikä sekin hävisi aikanaan (ilmeisesti joku ihan oikeasti valvoo tekijänoikeuksiakin).
Tässä kuitenkin mielenkiintoinen keskustelu World Science Festivalilta, jonka kanavaa suosittelen kytästelemään.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti